Personbilsmekaniker Vuxenutbildning

Gillar du fordon och att lösa problem? Då är utbildningen till personbilsmekaniker mitt i prick. Du utbildas till en kunnig fordonstekniker som har lätt att få jobb.

Se gärna filmen nedan där Sanna som är rektor på Bergstrands berättar mer utbildningen.

PB två lärare fem elever
PB lärare och elever
PB Två elever och lärare glada elteknik

Framtidens personbilsmekaniker

Du som väljer vuxenutbildningen personbilsmekaniker gör ett val som är både tryggt och spännande. Tryggt eftersom bilverkstäder och andra företag är på jakt efter duktiga fordonstekniker och för att yrkets framtid är ljus. Spännande eftersom du utbildar dig till ett yrke med stora valmöjligheter och stor variation. Vill du framför allt serva bilar av ett visst märke? Vill du jobba på ett stort servicecenter eller grunda en egen verkstad?

Det finns saker som alla personbilsmekaniker behöver kunna. De kunskaperna och mycket mer får du på Bergstrands utbildningar. Du lär dig både att felsöka, utföra service och att reparera.

Elbilar och högteknologisk elektronik

Fordonsteknik ett område som utvecklas snabbt. Elbilar och högteknologisk elektronik har revolutionerat branschen och ställer nya krav på personbilsmekaniker.

Du som studerar personbilsmekaniker på Bergstrands får en utbildning i absolut framkant. När du är klar är dina kunskaper helt up-to-date med branschens verklighet.

Så går utbildningen till

På Bergstrands lär du dig allt från grunden så att du blir trygg i ditt yrke och har en bred plattform att stå på. Vi går igenom alla de arbetsmoment och metoder som behövs för att kunna reparera både moderna och äldre personbilar.

I utbildningen ingå mycket praktik på riktiga fordonsverkstäder. Vi har ett nära samarbete med företag i fordonsbranschen och jobbar också tillsammans med flera racing- och rallyförare vilket gör att vi får meka med deras bilar. Du kanske har en framtid som racingtekniker?

Utbildningen är på heltid!

Hur ansöker jag?

Du går till vår sida ANSÖKAN, där hittar du hur du gör, kurstarter samt datum för ansökning.

CSN

Studierna på Bergstrands bedrivs heltid på gymnasienivå och är CSN-berättigade. Du kan ansöka till CSN så fort du har blivit antagen. Tänk på att du endast kan söka för 53 veckor åt gången. Är din utbildning längre behöver du göra två ansökningar om studiemedel.

Du som elev inom vuxenutbildningen bekostar själv din studielitteratur. Vi använder digitalt läromedel och beroende på yrkespaket varierar kostnaderna mellan 1500 och 5000kr. Undantag är för dig som läser sfi, där bekostar skolan din litteratur. Under din studietid hos oss lånar du en Ipad, skyddskläder och annat skyddsmaterial.

Förkunskaper

  • Godkänd i svenska/svenska som andraspråk från grundskolan, nationell delkurs 4 eller motsvarande. Godkänd i matematik från grundskolan, nationell delkurs 4 eller motsvarande.

Personbilsmekaniker

Kurslängd: 64 veckor

Kurspaket

Fordonsteknik introduktion

200 p

Personbilar – service och underhåll 1

100 p

Personbilar-service och underhåll 2

100 p

Personbilar-verkstad och elteknik

100 p

Personbilar-basteknik

100 p

Personbilar-chassi och bromsar

100 p

Personbilar-system och diagnosteknik 1

200 p

Personbilar-system och diagnosteknik 2

100 p

Personbilar-kraftöverföring

100 p

Personbilar-förbränningsmotorer

100 p

El- och hybridfordon 1

100 p

Flerbränslefordon

100 p

Totalt

1400 p

 

 

Högskolebehörighet

Om du vill veta mer om slutbetyg och examen inom vuxenutbildning läs mer på skolverkets hemsida: https://www.skolverket.se/for-dig-som-ar.../studie--och-yrkesvagledare/info-om-skolformerna/vuxenutbildning-och-motsvarande.

Har du mer frågor eller funderingar vänligen kontakta Bergstrands studie- och yrkesvägledare.

I Stockholms län: Vanessa Emen Johansson vanessa.emenjohansson@bergstrandsutbildningar.se

I Uppsala län: Linda Ekholm

linda.ekholm@bergstrandsutbildningar.se

Vill du besöka Bergstrands i Uppsala kontaktar du vår studie- och yrkesvägledare Linda Ekholm för ett möte på skolan.

linda.ekholm@bergstrandsutbildningar.se

Här finns utbildningen personbilsmekaniker

I utbildning ingår en stor andel praktik på riktiga fordonsverkstäder.

Exempel på våra partners för APL/praktik/lärlingsplatser
Toyota
Ra motor
Bilia
Din Bil
Moller bil
Bavaria
Brittish Motor Group
Malte Månson
Upplands Motor